Авторът, Режисьорът, Тя и Той, и 'Тя без любов и смърт' - част II
07 октомври 2010

Режисьорът:

Страничка от режисьорския дневник.
Бих искал...
Бих искал да попитам Тя от моя спектакъл: 'Какъв е смисълът на живота според теб?'

Или просто може би искам в съня да ми каже нещичко... Бих искал да имам този сън, в който Тя ми казва това:
... Самотата е спасение в един свят, в който животът е подчинен на баналността. Неусетно става разминаването на индивидуалността на човека в общото подчинение на еднаквостта. Ако не се усетиш навреме. Моралът, нравстеността, законите на човешкото общуване в ежедневието, навиците дават опора на системата да държи човека в подчинение и примирение спрямо изблиците на духа отвътре.

Духът на чувствителния човек търси свободата на неповторимостта на нещата. Фактите на едно размерено, циклично повторение в деня подтискат оригиналността. Тук възрастта няма значение. Ако си много млад, раната може да обезвери... Опасността е, ако си решил да запазиш различността си, в търсенето на оригиналност на неповторимост да прескочиш в зоната на извратеното душевно лутане. Тогава за теб няма спасение. Както няма спасение и в баналната ритмичност на едно ежедневие, в което единствената цел е спазването на правилата и подчинението на навиците - това е така, а това - така.

Човекът, различен от общото, от необходимото като поведение мислене, е обречен на болка. Болка от това, че не можеш да постигнеш полета на духа, ако си подчинен на ритъма на посредствеността, задължителното ежедневие. Един свят, в който стремежър към свободата се превръща просто в стремеж към свободно време, е обречен да се подчинява закона на материалното. Имам, искам да имам!... Удоволствия, вещи, хора, позиции, власт... Готов съм да платя с всичко, за да ги получа!... Тъпо спокойствие, задоволеност на сетивата и подчинение на един манипулативен свят, който ще ти дава, ако слушаш и танцуваш в рутъма на общото. Няма нищо по-безлично от масовото посрещане на Новата година на някакъв площад... Това е освещаването на безличността... Там потъваш в това да си никой сред никои... И тогава спасението е да откриеш другия като теб и да споделиш един свят, един живот в пространството на фантазното, или в битката с посредствеността и пошлостта на един Ред, създаден само, за да определя и държи под контрол битието, битието на свободния и мислещ човешки дух.

Спасението е в Другия като теб. Спасението е само и единствено - човекът. Другият, различният човек.

Николай Ламбрев - Михайловски
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
Все още няма публикувани коментари
Добавяне на коментар
Име: *
E-поща:
Уебсайт:
Мнение: *
Въведете цифрите от картинката
captcha *
Полетата, отбелязани със *, са задължителни
Предстоящите най-скоро събития
15-04-2020 19:00 ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА Варна
15-04-2020 19:00 МАГЬОСНИЧЕСКО ЕЗЕРО Варна
22-04-2020 19:00 ЛЮБОВНИ ПИСМА Варна
22-04-2020 19:00 ХУБАВАТА ЕЛЕНА Варна
23-04-2020 19:00 ДВУБОЙ Варна
24-04-2020 19:00 РИГОЛЕТО Варна
25-04-2020 19:00 ОТЕЛО Варна
26-04-2020 18:00 ТЕАТЪРЪТ ЧЕТЕ Варна
29-04-2020 19:00 БАЛЕТНА ГАЛА Варна
30-04-2020 19:00 ТРАВИАТА Варна
Можете да прегледате всички налични събития като изберете културен институт